Juliana Concordia Gameren - Nederhemert

Fanfarecombinatie Prinses Juliana-Concordia is ontstaan door het samenvoegen van twee verenigingen in 1969: Prinses Juliana uit Gameren en Concordia uit Nederhemert. Sindsdien is de combinatie flink gegroeid. Zo telt het huidige ledenaantal nu ongeveer 80 actieve leden waarvan 62 muzikanten meespelen in het A-orkest.

De opleiding van de ruim 30 leerlingen wordt volledig verzorgd binnen de eigen vereniging met drie vakdocenten. Daarnaast heeft de vereniging sinds september 2008 een eigen opleidingsorkest, genaamd Désibel. Bij Désibel krijgen leerlingen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en vooral het plezier te beleven aan het samen muziek maken. Vanaf najaar 2017 zal er ook een opstaporkest opgezet worden die de leerlingen al vanaf het eerste moment voorbereid op het samenspel en het muziek maken in een orkest.

De fanfare organiseert diverse concerten, waaronder de jaarlijkse voor- en najaarsconcerten en het kerstconcert. We lopen in beide dorpen in de straten, ontvangen Sinterklaas in Gameren en zetten ons in bij de jaarlijkse dodenherdenkingen. Verder verzorgen we regelmatig een groter optreden. Een Maasconcert, een muzikale avond aan de dijk en themaconcerten met gastoptredens van Ernst Daniël Smid, Edwin Rutten, Remco Hakkert en de Maltese sopraan Caren Camilleri De fanfarecombinatie heeft naast deze muzikale activiteiten al verschillende buitenlandreizen gemaakt naar Luxemburg, België en Duitsland. De laatste reis werd gemaakt in mei 2016 naar de Harz in Duitsland. Tevens heeft de combinatie als gastorkest gefungeerd voor buitenlandse orkesten uit onder andere Zweden, Slovenië, Engeland en Estland.

In november 2003 is de fanfarecombinatie voor de eerste keer uitgekomen in de eerste divisie tijdens het concours in Zaandam. Hier behaalde het orkest een eerste prijs met lof van de jury en mocht ze vol trots het vaandel van de KNFM in ontvangst nemen. Momenteel komt de fanfare uit in de tweede divisie van de KNFM en behaalde het in deze afdeling in november 2016 een mooie eerste prijs. Een ander hoogtepunt is dat we in het najaar van 2014 ons verenigingsgebouw hebben geopend. Geheel gebouwd met lokale vakmensen en met onze eigen leden en daar zijn we dan ook erg trots op. Sinds mei 2016 staat het orkest onder de bezielende leiding van Maarten van de Kolk. Samen met hem gaat de fanfare verder op de weg die ze is ingeslagen en kijkt het orkest uit naar een mooie en succesvolle toekomst!

Historie Prinses Juliana & Concordia

Prinses Juliana

Toen op 12 mei 1909 een geestelijke herdenking in Gameren werd gehouden ter gelegenheid van de geboorte van H.K.H. Prinses Juliana, bleek het gemis van een muziekvereniging. De heren J.A. en M.P. de Jongh waren bereid de nodige gelden voor oprichting renteloos te lenen. De oprichtingscommissie van de vereniging bestond uit de heren Nieuwenhuizen, van Wijnen, Hobo en van Willegen. Op 9 juni 1909 was het zover dat de vereniging officieel werd opgericht. De naam van de vereniging werd Harmonie Prinses Juliana. Er gaven zich op die dag 26 muzikanten op, waarvoor er op dat moment nog geen instrumenten waren. Dit probleem werd al snel opgelost doordat de fanfare uit Zuilichem nog 20 instrumenten te koop had, de nog ontbrekende instrumenten werden in Tilburg gekocht. De koninklijke goedkeuring van de statuten werd verkregen op 16 maart 1910, in 1913 werd de harmonie echter al omgevormd tot een fanfare. De eerste dirigent van de vereniging was de heer Hermans die voor fl 4,- per week uit 's-Hertogenbosch kwam. In 1911 kwam zijn opvolger de heer Wierts uit 's-Hertogenbosch, welke in 1914 werd opgevolgd door de heer Parren ook weer uit 's-Hertogenbosch. Deze laatste was maar liefst 55 jaar dirigent bij de vereniging.

Concordia

Fanfare Concordia werd eigenlijk al 1904 opgericht. De leden kregen echter zo'n onenigheid dat de vereniging in 1911 alweer ter ziele ging. Het bestaande instrumentarium werd verkocht aan een vereniging in Loon op Zand. Toch was een dorp zonder fanfare een groot gemis en zodoende werd op 1 augustus 1920 een nieuwe fanfare opgericht die wederom Concordia moest heten. Omdat de instrumenten waren verkocht, moesten er nieuwe worden aangeschaft. Via bakkersknecht Kees van Rijswijk wist men beslag te leggen op tweedehands Duitse instrumenten. De beschermheer van fanfare Concordia, Baron van Wassenaar, gaf de vereniging een renteloos voorschot om de aanschaf te kunnen financieren. Concordia ging van start met 23 leden die allen fl 0,10 per week aan contributie betaalden. De eerste dirigent van de vereniging was bakker Daan Verlouw uit Ammerzoden, hierna kwam de heer Roza uit Wijk en Aalburg. Hij bleef bij de vereniging tot aan de oorlog. Van 1940 tot 1953 heeft de vereniging geen muziek gemaakt. Tot 1969 hebben verschillende mensen de vereniging gedirigeerd: Wouter Blankers uit Nederhemert, Wim Roza uit Wijk en Aalburg, Klaas Schreuders uit Well en Chris van Wordragen uit Ammerzoden.

Maarten van de Kolk

Maarten van de Kolk kreeg zijn eerste muziek lessen bij Elspeets Fanfare Korps. In 2005 begon hij aan de vooropleiding hoorn aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle bij Petra Botma, het jaar daarop begon hij aan de bachelor studie hoorn ook bij Petra Botma en later bij Fokke van Heel. Hij kreeg onder andere masterclasses van Ab Koster, Marie Luise Neunecker, Stefan Blonk en René Pagen. Na 4 jaar studie heeft hij deze opleiding in 2010 met goed gevolg afgesloten.In 2008 begon Maarten aan de vooropleiding directie ook in Zwolle aan het ArtEZ conservatorium bij Alex Schillings. Waarna hij vanaf 2010 de bachelor studie deed. In 2014 heeft hij deze studie afgerond.

Vanaf mei 2016 staat het A-orkest onder zijn bezielende leiding. Met enthousiasme van hem en de muzikanten zien we uit naar een succesvolle samenwerking.

Jurgen van Nijnatten

Jurgen van Nijnatten speelt al vanaf zijn zevende trompet. Hij heeft van zijn hobby uiteindelijk ook zijn beroep kunnen maken. Hij heeft namelijk de studie trompet gevolgd aan het conservatorium van Tilburg bij Radko Berka en Toon de Gouw. Sinds 1996 speelt hij regelmatig met Guus Meeuwis mee en heeft hij in verschillende militaire orkesten gespeeld, zoals het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht, de drumfanfare van de luchtmacht en het Trompettenkorps Koninklijke Marechaussee. Daarnaast speelt hij nog in bands en is dirigent van een big-band fanfare en een showkorps.

Jurgen van Nijnatten is in oktober 2016 gestart als koperdocent bij de vereniging. Gedurende dat jaar heeft hij veel van de leden verder opgeleid in de muziek en is hij een prettige leraar gebleken. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor de leden die geen les meer hebben: Jurgen geeft enkele keren per jaar namelijk ook master classes. Tijdens die lessen geeft hij aan de leden eenmalige lessen waarin de leden zelf kunnen aangeven waar ze meer over willen weten. Jurgen observeert hun muzikaliteit en geeft feedback.

Vanaf september 2017 is hij naast het docentschap ook begonnen als dirigent van het opleidingsorkest Désibel. Hij nam het stokje over van dirigente Britt van den Dungen. De jeugdleden zien uit naar een fijne samenwerking.